Konstfack, utbildning i brott?

I DN står det att flera konstfack-elever är kritiska mot att skolan agerar ”juridiskt” som de själva uttrycker det. De menar att en del mindre lagbrott är vanliga inom konsten. Däribland att byta prislappar på varor i butiken, att flytta på affischer osv.
Jag kan förstå deras resonemang även om jag inte förstår vad det är som gör den typen av aktiviteter till ”konst”. Men det beror väl  på att jag är okunnig eller något.

Däremot – och det önskade jag att eleverna förstod  – det kan knappast vara en allmänt finansierad utbildningsinstitutions uppgift att stödja den typen av verksamhet. Om dessa konstnärer vill begå lagbrott för att skapa sin konst, gör det då. Men gör det efter att ni har lämnat skolan.

I fallet med ”territorial pissing” så är det, i mina ögon, ett glasklart fall. Konstnären och dennes anhängare får gärna hävda att det är hur mycket konst som helst. Jag, för min del, skulle inte se det som någon konst att döma konstnären för att ha gjort sig skyldig till grov skadegörelse. Men så är jag ju inte utbildad på Konstfack heller.

Annonser

8 Responses to Konstfack, utbildning i brott?

 1. Carina skriver:

  Konstfack måste höja nivån på sin utbildning avsevärt, t.ex. måste skolans lärare och elever få grundläggande kunskaper i samhällskunskap – om varför offentlig verksamhet – räddningstjänst, sjukvård, kollektivtrafik m.m. – finns och hur den betalas.

  ”Värdegrund” är ett lite uttjatat ord, men det är något som man måste ta med i Konstfacks utbildningar – att ta ansvar för sina handlingar, att vara ärlig, att behandla medmänniskor med respekt. Det verkar helt saknas hos Konstfackstudenterna.

  Jag hoppas att Högskoleverket utreder Konstfacks examensrätter, för utbildningarna behöver uppenbarligen förbättras avsevärt när det gäller människosyn och värdegrund.

 2. Ulf Nilsson skriver:

  …och inte jurist heller märker jag.

 3. Erik skriver:

  Skarpt inlägg! Ja, att byta prislappar på varor i butik eller att flytta om afficher känns som saker man gjorde när man var 12 och ville känna sig lite busig. Och därtill, ett ofta använt men bra uttryck, ”Man är inte snille för det man är galen”.

 4. Johnny skriver:

  Staten måste omedelbart göra sig av med denna så kallade skola. Hur det sker är fullkomligt oväsentligt. Riv, lägg ner, sälj, stäng. Kvittar.

  Inga mer skattepengar till denna så kallade skola.

 5. Ma skriver:

  Konstfack har börjat uppföra sig minst sagt underligt. Att det skulle vara konst att vandalisera en tunnelbanevagn har jag svårt att begripa. Att det skulle vara konst att visa hur en klottrare beter sig kan man kanske kalla dokumentärfilm och visa när klottraren klottrar ned en tunnelbanevagn. Men detta är två skilda saker. I den första är klottret och vandaliseringen inte konstarten utan temat och själva filmandet som är konsten. I den andra är själva klottrandet konsten. Jag har svårt att tycka att det andra fallet faller under ramarna konst…

 6. Mikael Persson skriver:

  Det enda rätta vore att omedelbart plocka bort examensrätten och sedan utreda.

 7. asabergman skriver:

  Konst eller inte – vem ger någon rätt att bryta mot lagen? Vem bestämmer vad som är ett ”lagom litet brott” och bara busigt, eller något som är samhällsfarligt eller ett oerhört resursslöseri av våra skattemedel? Jag tycker det är märkligt att en utbildningsinstutition överhuvudtaget försvarar detta. Om polisskoleelever skulle göra liknande saker skulle det inte vara någon tvekan, de skulle bli avstängda direkt. Men om man utbildar sig till konstnär, så är det helt OK att skrida över gränserna rejält…?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: